Visste du att du kan bygga om med renoveringsfirmor?

Ska du bygga eller renovera badrum & tvättstuga hemma finns renoveringsfirmor som utför hela arbetet. Från att hjälpa dig med eventuell bygglovsansökan eller anmälan till kommunen till själva slutbesiktningen. Många arbeten som utförs av företag med F-skattsedel ger rätt till ROT-avdrag. Reglerna varierar aningen beroende på boendeform.

Skillnaderna i avdrag görs utifrån om det rör sig om småhus, bostadsrätt eller ägarlägenhet. Hur mycket du kan dra av beror också på hur mycket du har betalat i skatt och slås ihop med eventuellt RUT-avdrag. Innan du anlitar en renoveringsfirma bör du kontrollera om du får göra avdrag.

ROT-avdrag när du anlitar renoveringsfirmor
ROT-avdraget har ett maxbelopp på 50 000 kronor per år och person. När du anlitar renoveringsfirmor för arbete i småhus du äger själv går det i regel att få avdrag för olika arbeten som:

• Vid reparationer och vissa underhåll. Det kan vara allt från att sätta kakel och klinkers till att sanera asbest och radon. Många arbetsuppgifter inom köks-och badrumsrenovering är avdragsgilla.
• Om du ska bygga om eller bygga till. ROT-avdraget kan användas för att förändra planlösning eller förbättra standarden genom att byta golv och väggar. Monterings

Nyrenoverat badrum

arbeten av olika slag i bostaden. Det kan även vara att bygga till ett garage, carport eller gäststuga.
• VVS och elarbeten. Där kan även eventuella gräv-och markarbeten inkluderas i avdraget. När det kommer till VVS och elarbeten är reglerna för ROT generösa.
Reglerna är många kring ROT-avdraget
När du anlitar en renoveringsfirma får du i de allra flesta fall hjälp med det administrativa kring ROT-avdraget.

Innan det går att dra av för ROT behöver du kontrollera om du har rätt till avdraget. Det gäller att leva upp till kravet på inbetald skatt. Bostadsformen ska även godkänd för ROT och att företaget som utför arbetet har F-skattsedel.

Allt underlag med kvitto och fakturor ska sparas för att kunna verifieras av Skatteverket. Du får inte dra av för arbete du gör själv och det får inte vara en anhörig som äger företaget.