Så här väljer du rätt flyttfirma för en flytt av din konst

Konst är en av de mest värdefulla och kära ägodelar en person kan ha – ska man anlita flyttfirma vid flytt? Det är en förlängning av vår själ, en spegelbild av vår personlighet och, i vissa fall, en fantastisk konversationsstartare. När det är dags att flytta, finns det ingen plats för förödmjukande misstag när det gäller att flytta dina mest värdefulla konstverk. Här är en rolig, men informativ guide om hur du väljer rätt flyttfirma för att flytta din konst.

 

För det första måste du förstå att inte alla flyttfirmor är skapade lika, särskilt när det gäller konst Några av dem är experter på att flytta möbler, men skulle vara helt vilsna om de stod öga mot öga med en Monet. Så här hittar du den rätta blandningen av skicklighet, erfarenhet och konstnärlig känsla.

1. Börja med att söka efter “konstflyttfirmor” snarare än att bara söka efter flyttfirmor. Du vill ha en firma som specialiserat sig på att flytta konst, någon som kan förstå och uppskatta värdet av dina konstverk.

2. Intervjua dina potentiella flyttfirmor genom att ställa några konstiga, men nödvändiga frågor. Fråga dem till exempel om de vet skillnaden mellan en Picasso och en Pissarro, eller om de kan förklara skillnaden mellan en skulptur och en installation. Om de svarar med ett förvirrat uttryck eller en axelryckning, vet du att de kanske inte är rätt val för din konst.

3. Kolla in deras förpackningsmaterial. En bra flyttfirma göteborg kommer att ha en arsenal av specialmaterial för att skydda dina mest värdefulla konstverk. Om de visar upp ett par gamla filtar och en rulle plastfolie, bör du kanske fortsätta söka.

4. Gör en bakgrundskontroll. En flyttfirma som är bra på att flytta konst bör ha en lång lista med nöjda kunder. Be om referenser och kolla recensioner online för att se om de har några konstiga missöden eller roliga historier att berätta. Om någon av deras kunder har skrivit en bok om sina erfarenheter, överväg att be om ett signerat exemplar.

5. Titta på deras lastbil. Du vill ha en lastbil som är ren, välskött och har specialutrymmen för konst. Om deras lastbil ser ut som en loppmarknad på hjul, kanske de inte är rätt val för att flytta dina konstverk.

6. Be om en provkörning. Om du fortfarande är osäker på vilken flyttfirma du ska välja, be om att de flyttar ett mindre, mindre värdefullt konstverk först, som en testkörning. Om de kan hantera den lilla uppgiften med elegans och skicklighet, kommer de sannolikt att vara redo för dina större, mer värdefulla konstverk.

7. Kolla in deras försäkring. Även om de bästa flyttfirmorna tar alla försiktighetsåtgärder för att skydda dina konstverk, är det fortfarande viktigt att veta att dina föremål är försäkrade om något skulle hända. Se till att flyttfirman har en adekvat försäkring som täcker dina konstverk under transporten.

8. Testa deras konstnärliga smak. Om du verkligen vill veta om din flyttfirma har en känsla för konst, be dem att ge dig en improviserad turné genom ditt konstgalleri. Om de kan peka ut dina favoritstycken och hålla intressanta konversationer om konstnärernas liv och verk, har du hittat en flyttfirma som delar din passion för konst.

9. Se till att de har en plan för installation och montering. En bra konstflyttfirma bör inte bara vara bra på att flytta konst, utan också på att installera och montera den på din nya plats. Fråga om de har erfarenhet av att hänga tavlor, montera skulpturer och hantera andra konstrelaterade uppgifter.

10. Slutligen, lita på din intuition. Om du känner att en viss flyttfirma verkligen förstår och uppskattar dina konstverk, och du känner dig bekväm med att anförtro dem dina mest värdefulla ägodelar, är det en bra indikation på att du har hittat rätt flyttfirma för din konst.

När allt kommer omkring är det viktigt att välja en flyttfirma som har både erfarenhet och passion för konst. Genom att följa dessa roliga, men informativa tips, kan du vara säker på att din konst kommer att hanteras med den omsorg och respekt den förtjänar under flytten. Och vem vet, kanske ditt konstflyttäventyr blir en minnesvärd historia som du kan berätta för dina vänner och familj i framtiden.